Crème Brulée Doughnuts

March 16, 2014Josephines

fyllda_munkar_8145-200x300

16 Stycken:

75 g smör
3 ¾ dl mjölk
20 g jäst
1 dl socker
1 ½ tsk salt
2 krm vaniljpulver
2 ägg
10 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning

Till friteringen:

12 dl neutral ojla, tex rapsolja

Vaniljfyllning:

1 vaniljstång
2  dl mjölk
½ dl vispgrädde
4 st äggulor
1 dl strösocker
1 ½  msk majsstärkelse
25 g smör

 1. Smält smöret och låt svalna något. Tillsätt sedan mjölken. Värm till 37 grader.
 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med cirka 1/3 av vätskan. Tillsätt resten av vätskan samt socker, salt, vaniljpulver, ägg och hälften av mjölet. Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Låt jäsa i cirka en timme.
 3. Mjöla underlaget och kavla ut degen till ett ca 1-2 cm tjockt sjok.
 4. Stansa ut rundlar eller ovaler med hjälp av ett vinglas eller rund pepparkaksform. Låt dem jäsa i cirka 30 minuter under duk på ett bakplåtspapper.
 5. Värm oljan till 180 grader och placera lite hushållspapper på en plåt eller galler. Fritera doughnutsen, några i taget, i cirka 3 min. Vänd dem efter halva tiden eller då de blivit gyllene. Låt doughnutsen rinna av på papper.
 6. Vaniljfyllning: Skär vaniljstången på tvären och skrapa ut fröna. Lägg stången och fröna i en kastrull ihop med mjölken. Koka upp under omrörning och ta sedan ur vaniljstången.
 7. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelsen till en jämn blandning och vänd sedan ned den i mjölken under vispning.
 8. Koka upp och låt koka någon minut. Rör hela tiden tills krämen tjocknar.
 9. Tag av från värmen och klicka i smöret, rör tills smöret smält.
 10. Låt krämen svalna och rör om då och då. Fyll den sedan i en spritspåse med rund tyll, eller i en plastpåse där du klipper av hörnet.
 11. Tryck in spritsen i varje dougnut genom att göra ett hål i sidan med tyllen, om du inte använder tyll så skär ett litet snitt med en kniv.. Tryck i cirka en matsked (en snabbt tryck på spritspåsen) i varje doughnut.
 12. Pensla ovansidan av varje doughnut med lite vatten och doppa i rörsocker och bränn av sockret med hjälp av en bruleé-brännare.

Tips! Har du ingen brännare hemma kan du bränna av doughnutsen i ugnen. Sätt ugnen på grillvärme på högsta effekt tills den är riktigt varm. Lägg dougnutsen på en plåt och placera dem på översta falsen, men med ugnsluckan öppen. Ta ut dem så fort sockret börjar smälta lite lätt – men håll koll så att de inte bränns!

View Print Layout
Print Recipe
Close Print

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Recipe